Originální recept Petra Stupky
Pro přípravu čtyř bifteků potřebujete: 800 g filetů kapra, 120 g prorostlé slaniny, sůl, drcený kmín, pepřové či steakové koření, sádlo nebo olej na pečení, alobal.
Filety z kapra nakrájejte na stejně široké proužky, široké tak, jak chcete mít vysoký „kapří biftek“. Poté je osolte a okořeňte a následně stáčejte tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému stlačíte. Kůži přitom vždy stáčejte tak, aby tvořila obloučky kolem nichž je maso kapra, čili byla uvnitř. Když z proužků kapra vytvoříte kulatý „biftek“, obtočte ho plátky slaniny širokými jako maso kapra. Poté si z alobalu připravte proužek stejně vysoký jako biftek a tímto složeným páskem vaše dílo ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
„Biftek z kapra“ pak pečete na rozpáleném tuku z obou stran. Lze využít i grilovací desku či kontaktní gril. Při pečení se proužky masa spečou k sobě.
Na talíři doplňte „biftek“ vinnou, hříbkovou omáčkou, nebo jinou omáčkou, teplou zeleninou, a podobně.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Drahoš Geier - #
Dobrý den,
takto připravený kapr je opravdu výborný. Nikdy by mě nenapadlo ,že takto lze připravit.Píši 1.
Lenka Červenková - #
Vynikající!!! Koření se nepřipálí, protože je zamotané uvnitř :-).
Admin - #
Jak nám upřesnil Petr Stupka pod biftekem z Třeboňského kapra je polenta – je to slaná kukuřičná kaše s bylinkami, po uvaření se nechá ztuhnout a pak nařeže a opéká nebo jinak ohřeje. Také se z ní pod biftek vykrajuje do kulata tzv. „sokl“.
Případné další tipy na recepty Petra Stupky a to nejen na sladkovodní ryby najdete na jeho webu www.ceskykulinar.cz
Blanka Česenková - #
Dobrý den pane Stupko,
nevěřila jsem vlastním očím, kolik fantazie může jeden člověk vložit do „obyčejného“ vaření. Vaše vaření je skutečně neobyčejné a poskytuje tolik inspirace – děkuji.
Mám na Vás otázku: Pustila jsem si video o přípravě bifteku z kapra. Jakou přílohu k němu podáváte? Na videu jsem nebyla schopná identifikovat.
Díky za odpověď, přeju všechno dobré a samé spokojené strávníky.
Blanka Česenková
nikol - #
No zkusím to :-)
hana ryglová - #
tak to zkusme!
Komentáře