Způsoby přípravy kapra

Vaření rybího masa.

Kapří maso se hodí pro všechny typy kuchyňské přípravy sladkovodních ryb. Pro přípravu dietních pokrmů z kapra je nejvhodnější vaření či dušení. Velmi chutné pokrmy můžete z Třeboňského kapra připravit pečením. K nejrozšířenějším úpravám patří kapr smažený, který je také nedílnou součástí štědrovečerní večeře. Kapří maso se výborně hodí i ke grilování, ke kterému je možné využít i předem okořeněné (marinované) výrobky z chlazených kapřích filet.

Vaření kapra

Na rozdíl od jiných národů u nás vaření patří k méně běžným způsobům přípravy ryb. Tento způsob úpravy je využívaný především při přípravě dietních jídel, protože vařené rybí maso je velmi lehce stravitelné. Rybí maso je nutné vařit jen mírným varem, jinak by se rozpadlo. Tato zásada platí i pro přípravu polévky z kapra. K tradičním pokrmům z kapra, které jsou připravené vařením, patří kapr na modro a kapr na černo.

Vaření v páře

Vaření ryb v páře patří k šetrným způsobům kuchyňské úpravy, které je vhodné pro přípravu dietních pokrmů z kapřího masa. Na rozdíl od vaření ve vodě zde nedochází k tak výraznému vyluhování chuťových látek. Kapří maso položíme do hrnce na napařovací vějíř a pod něj přidáme malé množství vody s požadovanými přísadami. Vyzkoušejte recept na vařeného kapra ve vinné páře.

Dušení kapřího masa

Při dušení je kapří maso podlito malým množstvím vody s dalšími možnými přísadami, jako je například máslo, zelenina a koření. K dušení je třeba použít nádobu s dobře přiléhající poklicí. Tento způsob úpravy je vhodný pro dietní pokrmy, dušené kapří maso je velmi snadno stravitelné. Při úpravě ryb dušením se maso vyluhuje méně než při vaření.

Pečení kapra

Při pečení se kapří maso zanechává svojí výraznou chuť a nedochází k vyluhování chuťových látek. Na druhé straně je kapří maso upravené pečením hůře stravitelné než maso upravené vařením či dušením. Kapra je možné péct v celku včetně hlavy a ploutví anebo rozděleného na porce.

Smažený kapr

Smažený kapr v trojobalu patří k velmi rozšířené přípravě kapřího masa. Při smažení je však nutné dodržovat určité zásady, abychom připravili kvalitní pokrm. Především není vhodné používat přepálený olej, který obsahuje karcinogenní látky. Použijeme tedy kvalitní a čerstvý olej a zároveň je nutné dbát na to, aby smažení neprobíhalo za příliš vysoké teploty. Abychom se zbavili přebytečného oleje, můžeme osmaženého kapra položit na papírový ubrousek. K dalším pochoutkám z Třeboňského kapra, které jsou připravené smažením, patří kapří hranolky nebo kapří biftečky z Kapří.

Grilování

K oblíbeným přípravám kapřího masa patří jeho grilování. K nabídce výrobků z Třeboňského kapra najdete kořeněné marinované kapří filety, které jsou určené především ke grilování. Vhodnou marinádu k přípravě grilovaného kapra si samozřejmě můžete připravit i doma. Kapra je vhodné grilovat rozděleného na jednotlivé porce. Podrobnější tipy pro grilování ryb pro vás připravil odborník na přípravu sladkovodních ryb Petr Stupka.


Komentáře

Sarka - #
23.12.14

Dobrý den. Prosím Vás zodpoví mi někdo dotaz ?? Když se kapr stáhne z kůže a dá do lednice na druhy den. Mají se ty kousky kapra nasolit a nacitronovat ?? Ja si teda myslím ze ne. Ale přítel to tak děla. Děkuji za odpověď.

Admin - #
13.01.10

Základní informaci o tučnosti sladkovodních ryb najdete v článku v rubrice zdravá výživa – Proč zařadit kapra do jídelníčku

Vlaďka - #
12.01.10

Najdu někde tabulku tučnosti ryb, tzn. na jakém místě si stoji kapr oproti jiným rybám?

Admin - #
21.12.09

Dobrý den, návod na vykostění kapra je si můžete prohlédnout na našem videu. Doporučujeme kapra nejprve naporcovat na podkovy a pak pokračovat vykostěním.

Marie - #
18.12.09

Zajímalo by mě, jak se kapr vykostí.

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Informace k podzimním výlovům

Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.

14.10.24 / Aktuality

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk 2024 - ZRUŠENO

Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.

20.09.24 / Aktuality

Třeboňský kapr v Praze po celý rok

Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.

12.04.24 / Aktuality

Sportovní rybolov - začátek sezony 1. 3.!

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.

21.02.24 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty