Filet si v domácím prostředí nejlépe připravíme z podkov z kapra, které je možno zakoupit v obchodě, nebo připravit porcováním zakoupené živé ryby. Jak si můžete názorně prohlédnout na videu, z podkov se odstraněním páteře připraví porce kapra, které následně budeme zbavovat kostí.
Další možností je zakoupení kapřího filetu v obchodní síti, kde jsou ve většině případů k dispozici filety vyřezávané z celého kapra nebo z půlek kapra.
Při přípravě kapra bez kostí z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. Nejlépe je postup vyříznutí žeberních kostí vidět na přiloženém videu. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části.
Nyní už v porcích kapra jsou jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůži prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.
Ideální je použít ostrý nůž s vyšším rovným ostřím. Při prořezávání veďte řez šikmo ne kolmo k podložce. Kolmý řez tlačí na kosti a ty pak deformují svalovinu. Šikmý je snadno přeřízne. Takto „zbavíte“ kostí i obávanou ocasní část kapříka. Prořezané porce drží pohromadě kůže, ale při pečení či jiné tepelné úpravě se svalovina spojí a dílčí porce drží pohromadě.
Porce kapra bez kostí vždy pečte v pánvi nejprve stranou s masem. Až když se svalovina speče, porce otočte a pečte stranu s kůží. Ta se totiž v horku stočí a kroutí a tak by vám porci zcela poničila.
Všechny ořezy z kapra včetně ploutví, ocasu a pochopitelně i hlavu využijte na přípravu silného vývaru a obrané maso pak do polévek, salátů, rosolů a dalších lahůdek studené kuchyně.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Pavel - #
Děkuji za návody, asi kapra koupíme častěji, tentokrát byl díky vykostěným filetám naprosto žůžo.
Katka - #
Výborně vysvětleno. Letos si konečně na kapru pochutná i můj tchán, který se kostiček bojí a z toho důvodu se léta vánočnímu kaprovi vyhýbá. Moc děkuji.
Karolina - #
Dekuji za navod. Jsem uplny laik a napoprve jsem do toho sla „nazivo“. Diky videu to slo na jednicku. Filety jedly i deti (i tchyne). Tak na mame zalozeno na novou rodinou tradici! Za rok si vas zase nalistuji.
Petra G. - #
Děkuji za skvělá instruktážní videa – loni jsem kapra připravovala poprvé v životě a díky nim jsem perfektně odšupinovala, naporcovala a vykostila kapra. Na kuřízek si pak nikdo ani nevzpomněl :)
MRCK - #
Skvelé! Vieoukážky s komentárom sú názorné, ľahko pochopiteľné a naozaj to funguje. Kompletne všetko od zabitia, cez odstraňovanie šupín až po prerezávanie kostičiek. Ďakujem.
buna - #
Zkoušeli jsme to doma s amurem a na rozdíl od kapra se vykostění u amura nepovedlo. Nejspíš to bude jinou anatomií ryb, každá bude mít ty kostičky trochu jinak. Tak dejte vědět jestli to na štice zafungovalo.
martin salajka - #
Dobrý den-je to vynikající postup,jíst kapra bez kostí je super a ta příprava je velmi snadná.Zkusím to i u štiky která je výborná,ale má dost drobných kostí.Dík.
Admin - #
Dobrý den,
z kontextu webu je myslím zcela jasné, jak je to myšleno. Stačí se podívat do levého menu, kde jsou postupně řazeny návody jak postupovat po zakoupení živého kpara. Zde je na prvním místě odkaz na správný postup při zabití kapra.
bod - #
Mučeníčko, to je moje potěšeníčko :-)
Opravdu chtěl autor sdělit nám, čtenářům, že máme toho chudáka kapra zaživa rozkrájet? Že ne? Ale já to tady čtu! Cituji:
„…připravit porcováním zakoupené živé ryby“.
olga bartakovicsova - #
ok
Zuzka a spol. - #
tak to pořádně naštudujte :) :)
Komentáře