Maso Třeboňského kapra můžete ochutnat i ve formě uzené ryby. Na trh je dodáván v podobě uzených podkov. Na speciální přání například cateringových společností je možné připravit také uzené kapří filety. Uzený kapr se výborně hodí pro přípravu lahůdek studené kuchyně.
Při výrobě uzených výrobků z Třeboňského kapra se používá technologie uzení teplým kouřem. Vlastní proces má tři fáze (sušení, uzení a zabarvování). Během třetí fáze je nutné v jádře ryby dosáhnout teploty 72 °C po dobu nejméně 10 minut, aby došlo k zneškodnění bakterií. Po vyuzení se kapří maso nechává volně vychladnout. Uzené výrobky se prodávají buď volně ložené anebo vakuově balené.
Volně ložené uzené výrobky z Třeboňského kapra je možno skladovat po dobu až 10 dní při teplotě 1 – 8 °C. Vakuované výrobky mají trvanlivost o něco delší (14 dní). Skladují se při teplotě 0 – 4 °C. U konkrétního výrobku však vždy vycházejte z údajů, které jsou uvedeny na obale.
Uzeného kapra můžete využít k přípravě mnoha specialit studené kuchyně, hodí se například na menu v rámci recepcí a rautů či k přípravě předkrmů. Uzeného kapra je možné upravovat i tepelně, nejjednodušším způsobem je ohřátí v mikrovlnné troubě.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Petr - #
Doplním taky svůj vynikající jednoduchý a rychlý recept na lehce uzeného kapra.
Důležité je mít gril takzvanou lokomotivu !!
Kapra rozpůlíme na 2 půlky-ty následně okořeníme nejlépe kořením na ryby-nebo stačí jen sůl a pepř a každou půlku potřeme čerstvým rozdrceným česnekem až 3 ks česneku na každou půlku.
Nechám odležet stačí 20 minut a šup s ním do lokomotivy.
Udíme na mírném kouři cca 80 C tak 2-3 hodinky až kapr změní barvu do zlatova.
A pak už budeme jen mlsat.
Lepšího kapra jsem opravdu nejedl.
Komentář