Oproti nákupu živé ryby je hlavní výhodou výrobků z ryb časová nenáročnost při jejich následné kuchyňské přípravě. Navíc při využití opracované ryby nevzniká velké množství nevyužitelného odpadu. Z hlediska kvality jsou nejhodnotnější výrobky z chlazených čerstvých ryb. Kvalitní maso Třeboňského kapra je zpracováváno na různé druhy chlazených, mražených a uzených výrobků z ryb, případně na rybí polotovary.
K základním operacím při zpracování kapra patří odborné usmrcení ryby, odšupení a vyvrhnutí vnitřností. Kuchaný kapr může být konečným produktem, nebo se provádí další operace, jako odříznutí ploutví a hlavy – trup kapra. Kapr zbavený hlavy a ploutví se půlením dělí na tzv. půlky, nebo příčným krájením na podkovy. V sortimentu výrobků jsou i kapří hlavy a vnitřnosti.
K nejvyšší formě zpracování kapra patří filetování, což je seříznutí podstatné části svaloviny kapra. U kapřích filet se navíc provádí strojové prořezávání mezisvalových kůstek.
K dalším způsobům zpracování kapřího masa je výroba rybích polotovarů. Kapří je polotovar z drceného kapřího masa, který vám výrazně ušetří čas při přípravě pokrmů z ryb.
Při výrobě veškerých výrobků z Třeboňského kapra jsou dodržovány přísné hygienické normy. Zpracování probíhá ve zpracovnách ryb společnosti FISH MARKET a.s.
Opracovaný kapr (kuchaný, půlky, podkovy, filety) je prodáván ve formě chlazené nebo mražené ryby. Chlazené výrobky jsou volně ložené na ledu nebo vakuově balené. Kapří podkovy se dále zpracovávají na uzeného kapra.
Vložte komentář či dotaz. U článku - Výrobky z kapra - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.