Odšupení kapra, je vždy vhodné provádět v krátkém sledu po jeho zabití. V takovém případě se šupiny oddělují mnohem snadněji. Šupin kapra se můžeme zbavit dvěma způsoby.
Tradiční je oškrábání šupin. Při oškrábání, které je možné provádět nejrůznějšími škrabkami, ale i rukou, dochází k značnému znečištění okolí odlétajícími šupinami. Na kaprovi zůstává kůže i s šupinovými pouzdry.
Druhý způsob, který vyžaduje trochu cviku, spočívá v podřezávání šupin i s pouzdry tenkým nožem. Od ocasu směrem k hlavě se postupně odřezává celý plát šupin a na kaprovi zůstává jen čistá kůže přirostlá k masu.
Při podřezávání šupin na nůž netlačte a jen zlehka ho táhněte střídavě nahoru a dolů. Pokud se zaříznete do masa, snadno se vrátíte zpět.
Vzhled kapra zbaveného šupin oškrabáním a podřezáním můžete porovnat na fotografii z fotogalerie webu www.trebonskykapr.cz.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Vladimír Kokeš - #
Zdravím všechny domácí kuchtíky.Rybu jím pro její nezaměnitelnou chuť.Proto nemohu odsraňovat její nositele a tou je kůže a podkožní tuk.Pro usnadnění odšupinění vždy kupuji kapra lysého.Má nepatrné množství šupin a ty odstraním malým zoubkovaným nožem na krájení sýrů.Navíc má krásnou zlatavou barvu.Ploutve a žábry vysřihnu pomocí nůžek na drůbež.Na všechny tyto úkony používám navlhčenou utěrku do které zabalím celého kapra mimo místa kde budu pracovat.Ryba tak neklouže v rukou a nehrozí zranění vlastní ruky.Kapra zásadně nestahuji z kůže!To si mohu rovnou koupit filé!Pokud se zakrvácená utěrka vypere ve studené vodě hned po použití,bude jako nová.
Komentář