Kapří filety, které si získávají stále větší oblibu u zákazníků, patří k velmi kvalitním výrobkům z Třeboňského kapra. Kapří filet připravený ve zpracovnách Skupiny Rybářství Třeboň je velká část svaloviny z trupu kapra zbavená ploutví a velkých kostí včetně páteře. Vlastní filetování, při kterém je seříznuta svalovina z obou stran trupu co nejtěsněji podél žeber a páteře, se provádí ručně nožem.
Při zpracování kapřích filet se používá speciální technologie prořezávání svalových kůstek, pomocí které se dosahuje rozrušení kůstek v mase kapra, na pro člověka nerozpoznatelnou velikost. Prořezávání se provádí strojově do takové hloubky, aby filet zůstal soudržný. Rozrušené svalové kůstky se při další tepelné úpravě filetů rozpečou.
Kapří filety se prodávají ve formě chlazených a mražených rybích výrobků.
Chlazené kapří filety mají široké uplatněni pří přípravě nejrůznějších kapřích specialit. Velkou výhodou je jejich snadná a rychlá kuchyňská úprava. Díky nepřítomnosti kostí se velmi lehce porcují. Z kapřích filetů si můžete snadno připravit například smaženého kapra bez kostí. K oblíbeným kuchyňským úpravám kapřích filetů patří jejich grilování, ke kterému můžete využít i hotové marinované výrobky z Třeboňského kapra, jako například Kapří filet Rožmberk.
Filetů se využívá i k přípravě specialit v rybích restauracích, jako jsou například kapří hranolky. Díky nákupu filetu a našim receptům, by neměl být problém připravit si tuto lahůdku i v domácím prostředí během několika málo minut.
Vyřezávání filetů z půleného kapra je poměrně náročnou operací, která probíhá v prostředí zpracovny ryb. Pokud si však chcete připravit kapří filet v domácím prostředí, bude pro vás zřejmě výhodnější postup přípravy filetu z kapřích podkov. Postup, jak se u podkovy zbavit žeberních kostí a mezisvalových kůstek, je k dispozici v našich návodech pro zpracování kapra.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Komentáře
Admin - #
Dobrý den,
filety z kapra bez kostí je možno v Praze v průběhu roku objednávat na sádkách v Lahovicích.
Jednoduchý návod jak zbavit filety kůže je k dispozici videu.
Jiří Procházka - #
Prosím o sdělení,kde v Praze mohu zakoupit kapří maso bez kostí a kůže „biftečkové“.
Děkuji
Komentář