Zpracování Třeboňského kapra je realizováno ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. Zkušený personál a technické vybavení zpracoven umožňuje výrobu široké škály kvalitních výrobků z Třeboňského kapra. Kromě výroby opracovaného a různým způsobem naporcovaného kapra (kapr kuchaný, půlky, filety, podkovy) jsou ve zpracovnách vyráběny také rybí polotovary.
Technické vybavení zpracoven umožňuje strojové opracování ryby, výrobu chlazených, mražených a uzených výrobků a používání kvalitních obalů včetně vakuování. Ve zpracovnách je také vyráběn šupinkový led určený pro přepravu a uchovávání volně ložených chlazených rybích výrobků.
Při veškerých postupech při zpracování Třeboňského kapra ve zpracovách jsou dodržovány přísné hygienické předpisy, které jsou zárukou vysoké kvality a zdravotní nezávadnosti produktů. Zpracování ryb se týká především zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb., a veterinární zákon č. 166/1999 Sb. a dále normy Evropské unie týkající se potravin živočišného původů (nařízení Evropského Parlamentu a rady EU 853/2004), organizace trhu s produkty rybolovu a akvakultur (nařízení Rady (ES) č. 104/2000) a pravidel informování spotřebitelů o produktech rybolovu a akvakultur ( nařízení Komise (ES) č. 2065/2001). Hygienické normy jsou samozřejmě dodržovány i při skladování a následné přepravě rybích výrobků.
Základní pracovní postupy, které se používají při zpracování ryb ve zpracovnách, mají obdobné pořadí jako při domácím zpracování kapra. Po usmrcení ryb se provádí odšupení a vykuchání, případně další porcování. Na rozdíl od domácího zpracování se některé z těchto operací provádějí s využitím strojů. K nejvyšší formě zpracování kapra ve zpracovnách patří výroba kapřích filet, které jsou zbavené kostí díky strojovému prořezávání mezisvalových kůstek. Kapří maso bez kostí (filet) si můžete doma připravit z kapřích podkov, což je pro méně zkušeného zpracovatele poněkud jednoduší postup, oproti ve zpracovnách používanému vyřezávání filet z celého kapra či z půlek kapra.
Vložte komentář či dotaz. U článku - Zpracovny ryb - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.