Ve většině návodů pro zpracování kapra se setkáváme s doporučením, že se po vykuchání má kůže z kapra stáhnout. A tak se za pomocí kleští a vynaložení značného úsilí z kapra strhává kůže a často se ryba poničí. Kapr ale není králík, aby se stahoval. Stažením kůže se ochuzujete o mnoho cenných živin a látek.
Nicméně pokud se i přesto rozhodnete kůži odstranit, doporučujeme kůži seřezávat za pomoci pevné vidličky a nože z připravených porcí kapra v úplném závěru zpracování.
Porci ryby položte kůží na krájecí desku. Nařízněte si kůži a do nákroje zabodněte vidličku. Palcem ji tlačte k podložce, aby vám porce neklouzala. Nožem drženým vodorovně a tlačeným k podložce pak snadno a naprosto dokonale kůži seříznete.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Dana Jurčáková - #
Dekuji za navod, povedlo se mi to perfektne podle toho. Nikdy jsem to nedelala, vzdy to delal manzel, ale letos je nemocny a ja byla zoufala, co ted s kaprem. On to stahoval vzdy z cele pulky, pro me nemyslitelne, bych se asi podrezala. Po tech porcich to slo super, jsem na sebe pysna. Dekuji..:-)
Libor Vlachovský - #
no tak já jsem rybář a nechápu toho, kdo kapra stahuje, protože neví, o co přichází, protože ta kůže je nejlepší
Martin Nazirov - #
No dobře, jde sice čerstvý kapr stáhnout. Ale tohle je super řešení pro ty, kteří třeba kapra dostanou i s kůží již mraženého, a následně se pak kůže chtějí zbavit. Takže za mě je to teda fakt přínos, protože nevím jak bych stahoval rozmrazené kousky kapra. Díky.
helena-kr - #
stahuju kapry jen s pomocí hadříku a rukou .Jde to. Když člověk zpracuje desítky kaprů ročně má už perfekní cvik.Dělám z nich snad všechno i matesy zavináče saláty nebo i rybí lásku
Admin - #
Dobrý den, děkujeme za názor. Myslím, že pan Stupka to nemyslel tak kategoricky. Z vlastní zkušenosti ze svého okolí musím potvrdit, že ne každý má „šikovné ruce“ a proto jsme se snažili nabídnout i jinou variantu.
Václav Hubáček - #
Kapr opravdu není králík ale jeho kůži lze velmi dobře stáhnout. Postačí kousek prostěradla, ostrý nůž a šikovné ruce. Já miluji kapra s kůží a manželka kůži nemá ráda. Tak po celou dobu našeho spolužití… 37 let stahuji vždy půlku kapra a jde to perfektně, takže nechápu jak někdo může říci, že to nejde. V.Hubáček Sezimovo Ústí
Komentáře