Hned na začátku porcování kapra uřízněte hlavu a to za skřelemi včetně prsních ploutví. Z hlavy připravíte rybí polévku.
Další postup má více variant. Kapra můžeme porcovat na půlky nebo podkovy. Pro další zpracování v prostředí domácí kuchyně je ideální a také nejjednodušší porcování na podkovy.
Při porcování podkov veďte řez tak, abyste nezápolili se silnými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Vůbec není třeba ploutve před porcováním usekávat, štípat či s nimi jiným způsobem zápolit. Z odříznuté podkovy totiž docela snadno odstraníte ploutev i s přilehlou kostí.
Také silnou, ostnatou kost na začátku hřbetu snadno odstraníte zaříznutím od shora z obou stran a poté vytržením.
Jednotlivé podkovy pak snadno zbavíte silných kostí, tedy páteře a jejího spojení se hřbetem.
Podkovu položte na podložku na plocho a to tak aby páteř při stlačení byla pevná. Jestliže podkova při zatlačení na páteř pruží nebo se kýve, podkovu otočte. Seříznutím páteře z jedné i druhé strany získáte dvě porce kapra z každé podkovy. Ty už pochopitelně můžete použít k tepelné úpravě.
Z takto připravených porcí kapra už není daleko k úplnému vykoštění, tedy k přípravě kapra bez kostí.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
bjuty - #
Super srozumitelná videa a návod, který je pochopitelný a srozumitelný :-).
Díky
johana - #
Dík za každoroční pomoc.Srozumitelné video.Přeji hezké Vánoce.
Ondřej - #
Dobrý den!
Děkuji velice za perfektní video. Sice z rybářské rodiny, ale tohle jsem nikdy nedělal. Teď už se nemusím bát, že se před tchýní a tchánem znemožním:-)
Krásné Vánoce!
Ondřej
Vladimír Skořepa - #
Tak jako minulé Vánoce, tak i dnes mě posloužilo Vaše instruktážní video jako perfektní tahák ve škole! Tímto Vám chci poděkovat a popřát Vám klidné a radostné Vánoce! Video i komentář sou SUPR! Díky Laďa Brno
Komentáře