Vykuchaného případně již naporcovaného kapra, kterého si zakoupíte anebo zpracujete sami doma, můteže při dodržování určitých pravidel skladovat i několik dní. Sladkovodní ryby vydrží čerstvé při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny.
Rozhodně není vhodné kvůli skladování v řádu dní kapří maso zmrazovat, protože neodborným zmražením dochází k zhoršení jeho kvality.
Pokud není dodržované teplotní rozmezí vhodné pro skladování chlazeného kapřího masa (0 až 4 °C), dochází k jeho znehodnocování. Při vyšších teplotách dochází k množení mikroorganismů a následnému kažení.
Nevhodné jsou i teploty nižší, při kterých dochází k pomalému zmrazování kapří svaloviny doprovázené tvorbou krystalů ledu v buňkách kapřího masa, které následně narušují strukturu svalových buněk. Po rozmrazení pak z kapřího masa vytéká buněčná šťáva a maso ztrácí svoji původní konzistenci. Z tohoto důvodu není vhodné kapří maso doma neodborně zmrazovat.
Mražené výrobky z Třeboňského kapra musí být skladovány při teplotě -18 °C a nižší. Při částečném rozmražení vlivem vyšší teploty dochází k zhoršování kvality výrobku. Mražené výrobky je možné skladovat několik měsíců, vakuované mražené výrobky mají delší dobu trvanlivosti.
Pro rozmrazování před kuchyňskou úpravou je třeba zvolit šetrné postupy, jako je rozmrazování v chladničce či ponořením do studené vody. Rozhodně není vhodné rozmrazování za pokojové teploty anebo v teplé vodě.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Komentáře
Admin - #
Rybí vnitřnosti lze skladovat při dodržení teploty –18°C po dobu max. 6 měsíců. Důležité je vnitřnosti zamrazit hned po vykuchání ryby a nikoliv až po několika dnech skladování v chladničce.
Karel mach - #
Dobrý den !
Jak dlouho mohu skladovat rybí vnitřnosti.Děkuji
K.Mach
Admin - #
Dobrý den,
nevidím důvod proč by se maso kapra mělo dávat do vody. Podstatné je především dodržení zmíněného teplotního rozmezí.
Martina - #
Dobrý den,
protože se blíží vánoce zajímalo by mne zda takto skladovaný kapr má být ve vodě či jen v mikrotenovém sáčku.Děkuji.
Komentáře