Kapr obecný se vyskytuje v několika barevných i tvarově odlišných formách díky dlouhodobému procesu šlechtění. Mezi typické znaky, které jsou společné všem formám, patří velké zlaté šupiny, které mohou být redukovány, dva páry vousků, velká vysunovatelná ústa přizpůsobená k získávání potravy ze dna a dlouhá hřbetní ploutev.
Původní forma divokého kapra se vyznačuje protáhlým nízkým válcovitým tělem, které je s výjimkou hlavy pokryté šupinami. Oproti tomu šlechtěné rybničný formy, jako například Třeboňský kapr, mívají robustnější, ze stran zploštělé tělo, které bývá v břišní a hřbetní partii vyklenuté. Tělo je pokryté velkými cykloidními šupinamy, které jsou u některých vyšlechtěných forem redukovány.
V našich podmínkách se můžeme setkat se čtyřmi základními typy kaprů podle ošupení:
Praktický význam má především chov kapra šupinatého a lysce. Kapr řádkový a hladký není tak běžný, protože tyto dva typy dosahují menší užitkovosti, jsou méně odolní a více náchylní k různým deformacím. Třeboňský kapr se chová ve formě kapra šupinatého i kapra lysce.
Kapr obecný patří mezi poměrně rychle rostoucí ryby. V našich podmínkách dorůstá maximálně do délky kolem 1 m a hmotnosti i přes 20 kg. Jako produkční ryba bývá nejčastěji vylovován ve stáří 3 let (délka kolem 40 cm, hmotnost 1,5 až 2 kg) anebo ve 4 letech (hmotnost kolem 3 kg).
Základ pohybového ústrojí kapra obecného tvoří kosterní soustava, která se rozlišuje na kostru hlavy, kostru trupu a ocasu a kostru ploutví. Při konzumaci kapřího masa vyvolává někdy obavy přítomnost drobných kostí, které se nachází právě v trupu kapra. Základem této části kostry je páteř složená z obratlů s poměrně dlouhými trnovými výběžky (horní trny). Na trupové obratle se napojuje celkem 16 párů žeber.
V ocasní části má každý obratel kromě trnových výběžků i přibližně stejně dlouhé dolní trny. Navíc se u kapra obecného, stejně jako u ostatních kaprovitých ryb, v ocasním svalu nachází drobné svalové kůstky (tzv. ostice) ve tvaru písmene Y.
Obavám z drobných kůstek v kapřím mase se však můžete vyhnout přípravou kapra bez kostí.
Kosterní svalstvo kapra, které umožňuje jeho pohyb, tvoří svaly hlavy, svaly trupu a ocasu a svaly ploutví. Vesměs jde o příčně pruhované svalstvo, které má na rozdíl od savců kratší svalová vlákna. Z tohoto důvodu je maso ryb velmi lehce stravitelné. Nejmohutnějším svalem je podkožní boční sval, který se vpředu upíná na zadní kosti lebky a pokračuje až k ocasní ploutvi. Při konzumaci se z kapra využívá svalovina trupu a ocasu – kapří maso .
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Martin - #
Dobrý den,jakého kapra preferujete na Vánoce lysce ne šupináče děkuji
Komentář