Dušený kapr na šalvěji a rozmarýně

Ingredience

600 g kapra, 100 g celeru, 60 g cibule, stroužek česneku, 150 ml rybího vývaru, šalvěj, rozmarýn, 60 ml smetany, sůl, olej, 50g másla, žemli či rohlíky

Video s návodem

Popis přípravy receptu

Nejprve čisté porce kapra osolte, celer nakrájejte na hrubší nudličky, cibuli na stejnoměrné nudličky a česnek na plátky.

V pánvi s vyšším okrajem nejdříve zprudka a krátce opečte porce kapra. Olej mějte dostatečně rozpálený, aby se porce opekly a nedusily. Opečené kousky kapra odložte stranou a ve výpeku osmahněte nejprve tenké nudle nebo plátky celeru. Potom přidejte cibulku. Když cibule zesklovatí přidejte pár plátků česneku, snítku šalvěje a rozmarýnu a zalijte vše rybím vývarem.

Do tohoto základu vložte opečené porce kapra a vše podlité smetanou duste pod poklicí bez míchání. Stačí jenom tři čtyři minuty, pak dušeninu odstavte a nechte chvilku dojít.

Mezi tím si opečete nebo rozpečte plátky rohlíků či žemle potřené máslem. Ty pak naskládejte na talíře, na ně poklaďte porce ryby a vše přelijte vydušeninou. Trochu na konec přikrášlete a hned podávejte na stůl.


Komentáře

Petula - #
24.12.17

Dobrý den,
děkuji za naprosto skvělý recept!
Chutě jsou excelentně sladěné. Není potlačena typická skvělá chuť kapřího masa a zároveň jde o voňavý a chuťově nevšední kulinářský zážitek.
A to jsem neměla k dispozici čerstvé bylinky.
Také příprava je zvládnutelná i nezkušenými lidmi. Sama také vařím minimálně, ale zde mi to bylo radostí. Je to i tím, jak srozumitelně je zde recept podán a doplněn videem. Postarali jste se nám o náramnou vánoční večeři – kapra zásadně neobaluji, nesmažím. Dle mé zkušenosti se tím znehodnocuje delikátní chuť kapřího masa. (Ale ano, to je jen můj subjektivní názor a nikomu jej nevnucuji. ;o) )
Na každý pád kapr takto upravený je doporučeníhodnou delikatesou!
Díky. Ať se vám daří!

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Exkluzivní rybaření na Staňkovském rybníce

Rybářství Třeboň nabízí exkluzivní týdenní sportovní rybolov na rybníce Staňkovský. V ceně je přístřeší v rybářské chatě i povolení pro 2 osobní automobily.

27.03.25 / Aktuality

Sportovní rybolov - začátek sezony 1. 3.!

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2025.

24.02.25 / Aktuality

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk 2025

Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.

8.01.25 / Aktuality

Seznam certifikovaných prodejců

Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.

9.12.24 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty