600 g kapra, 100 g celeru, 60 g cibule, stroužek česneku, 150 ml rybího vývaru, šalvěj, rozmarýn, 60 ml smetany, sůl, olej, 50g másla, žemli či rohlíky
Nejprve čisté porce kapra osolte, celer nakrájejte na hrubší nudličky, cibuli na stejnoměrné nudličky a česnek na plátky.
V pánvi s vyšším okrajem nejdříve zprudka a krátce opečte porce kapra. Olej mějte dostatečně rozpálený, aby se porce opekly a nedusily. Opečené kousky kapra odložte stranou a ve výpeku osmahněte nejprve tenké nudle nebo plátky celeru. Potom přidejte cibulku. Když cibule zesklovatí přidejte pár plátků česneku, snítku šalvěje a rozmarýnu a zalijte vše rybím vývarem.
Do tohoto základu vložte opečené porce kapra a vše podlité smetanou duste pod poklicí bez míchání. Stačí jenom tři čtyři minuty, pak dušeninu odstavte a nechte chvilku dojít.
Mezi tím si opečete nebo rozpečte plátky rohlíků či žemle potřené máslem. Ty pak naskládejte na talíře, na ně poklaďte porce ryby a vše přelijte vydušeninou. Trochu na konec přikrášlete a hned podávejte na stůl.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Petula - #
Dobrý den,
děkuji za naprosto skvělý recept!
Chutě jsou excelentně sladěné. Není potlačena typická skvělá chuť kapřího masa a zároveň jde o voňavý a chuťově nevšední kulinářský zážitek.
A to jsem neměla k dispozici čerstvé bylinky.
Také příprava je zvládnutelná i nezkušenými lidmi. Sama také vařím minimálně, ale zde mi to bylo radostí. Je to i tím, jak srozumitelně je zde recept podán a doplněn videem. Postarali jste se nám o náramnou vánoční večeři – kapra zásadně neobaluji, nesmažím. Dle mé zkušenosti se tím znehodnocuje delikátní chuť kapřího masa. (Ale ano, to je jen můj subjektivní názor a nikomu jej nevnucuji. ;o) )
Na každý pád kapr takto upravený je doporučeníhodnou delikatesou!
Díky. Ať se vám daří!
Komentáře