Tento starodávný recept je důkazem, že i vařená ryba je kulinářský skvost.
K přípravě receptu potřebujeme: 600 g kapra podkovy, 150 g kořenové zeleniny, menší cibuli, divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, sůl, cukr, ocet.
Pokud budete mít celou rybu, kapra můžete naporcovat a vykostit dle našich videonávodů.
Dopředu si připravte tak zvanou várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Samozřejmě, že si můžete docela snadno pomoci kostkou zeleninového či bylinkového bujónu, ale z čerstvých surovin bude várka nejlepší. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.
Porce kapra předem trochu osolte a můžete ho nechat dvacet minut odležet. Poté ho vložte do várky a nechte 5 – 7 minut vařit. Ale pozor, vařte kapra bez bublání, jen velmi zvolna. Odborně se říká, že se má várka jenom táhnout, tedy velmi pomaloučku probublávat.
Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky.
Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň nabízí exkluzivní týdenní sportovní rybolov na rybníce Staňkovský. V ceně je přístřeší v rybářské chatě i povolení pro 2 osobní automobily.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2025.
Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Gabriela - #
Toto není kapr na modro
Kapr na modro se přelévá horkou octovou vodu, mírně se povaří v osolené, kořeněné vodě s cibulí ( přesné podrobnosti si teď nevzpomenu). Porce se složí na mísu, obloží plátky citronu a zalijí vývarem. Uloží se do chladna a nechá se zrosolovatět. Podává se na studeno s krajíčkem chleba a bílým vínem.
viz Kniha rozpočtů a kuchařských receptů – Marie Janků Sandtnerová
Petr Tomek - #
Pošírovaný kapr a nejvíce ve variantě na modro býval na počátku minulého století považován za nejhodnotnější způsob úpravy. Kromě uvedených ingrediencí se servíroval také s omáčníky s horkým máslem, křenovou rybí omáčkou, kaparovo-hořčičnou omáčkou, olivovým olejem (ten se ve české kuchyni objevuje dlouho ale většinou jen jako omáčka), nebo směsí oleje, octa soli a pepře.
Petr T - #
Proč v tom receptu chybí ten základní údaj, že před vařením se musí dílky polít vařícím octem? Jinak je to totiž prostě pošírovaný kapr ale rozhodně ne kapr na modro.
Mor2Moon - #
Cituji z Velké české kuchařky:
„Pokrm zhotovujeme z bezšupinatého kapra, kterému nesmíme z kůže setřít hlen.“
Pak Vám kapr i zmodrá ! :o)
No a také bych doporučil jablečný ocet, ten moderní lihový naše prabáby asi neznaly.
Komentáře