Recept ze zámecké knihovny
Na přípravu receptu pro čtyři osoby potřebujeme: Kapr filet 600 g, sůl 10 g, mouka hladká 50 g, kmín, sádlo 100 g, cibule 80 g, anglická slanina 100 g, víno červené 130 ml, med 50 g nebo cukr, šalvěj a rozmarýn – snítka čerstvé bylinky, chléb 200 g
Porce kapra důkladně osolíte a nechte chvilku odležet. Poté je okmínujte a obalte v hladké mouce a hned zprudka pečete na rozpáleném sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené, zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu.
Dopečené porce kapra z pánve vyjměte a nechte na teple.
Do výpeku dejte rozpustit med nebo cukr, pak zalijte vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte.
Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší kostky a položte na talíř, na topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekejte trochu zelených bylinek a podávejte. Také je možné hotové porce krátce zapéci v troubě nebo na grilu, tak jak to činívali kuchaři na zámcích před mnoha lety.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Komentáře
Miroslav Elbl - #
my už sedm let na Vánoce neděláme nic jiného
Miluše Dvořáková - #
Tak takhle by mi to taky chutnalo
Irena - #
Naprosto vynikající. Poprvé jsem ho udělala na podzim a od té doby ho máme tak každých 10 dnů. Lahůdka. Filety kupujeme v Lahovicích, kde jsme velice spokojeni. Obzvláště nás fascinuje, jak mistr kuchař ten recept vypráví vždy s takovou láskou, jako pohádku :) Ale taky to jako pohádka pak chutná :)
Katarína - #
Všetky recepty sú Fantastickééééééééé
Gratulujem
2k so Slovenska
pekné Vianoce
Vložit komentář