600 g filetovaného kapra, sůl, 200 g celeru a mrkve, 100 g pórku, 2 vejce, 100 g sýra cihly, olej na potření plechu a pečicí papír, lněná semínka, petrželovou nať
Pokrm se připravuje v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů.
Filety z kapra nakrájejte na patřičné kousky, osolte je krátce promněte, aby se sůl vtáhla do masa. Mrkev a celer nakrájejte či nastrouhejte na tenoučké nudličky a ty pak zalijte vroucí vodou, krátce blanšírujte, čili spařte horkou vodou. Asi po minutě je sceďte, ještě dosti horkou vodu využijte na spaření pórku, kterým hotový pokrm nakonec okrášlíme.
Do spařené a ochladlé zeleniny zamíchejte vejce, nastrouhaný sýr, sekanou petrželovou nať, trochu soli.
Kousky ryby skládejte kůží na pomaštěný pečicí papír uložený pochopitelně na plechu. Na každou porci dejte hromádku zeleniny s vejci a sýrem. Navrch posypte jednotlivé porce lněným semínkem.
Takto upravenou rybu pak pečte v předehřáté troubě při 180 stupních šest až sedm minut. Vyšší teplota by zeleninu připalovala. Délka pečení bude vždy záležet na velikosti porcí.
Upečeného kapra ozdobte posekaným a předem kratičce spařeným pórkem. Ideální přílohou je nastavovaná bramborová kaše nebo šťouchané brambory s máselm a cibulkou.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Eva Psenickova - #
mohu jen potvrdit! takto upravený kapr je chuťově vynikající a lehké jídlo. jedla jsem o víkendu poprvé a určitě ne naposledy
Lucie Vodičková - #
Dobrý den,
kapra jsem zatím na moc způsobů nedělala (hlavně klasiku smažení). Ale kvůli malému synovi jsem hledala i jiné způsoby přípravy a tento recept mě zaujal a moc ho chválím. Je velmi rychlý a hlavně chutově výtečný!!! Děkuji za dobrý recept. L.V.
Komentáře