1000 g kapra, sůl, hladkou mouku, 2 vejce, strouhanku, olej na smažení, 400 ml octa, 400 ml vody, 100 g cibule, 70 g cukru, 10 g soli, sušenou papričku, celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko
Kapra nakrájejte na menší kousky, osolte a obalte v trojobalu, tady v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance jako klasický řízek. Následně kousky kapra usmažte a nechte na papírové utěrce vychladnout.
V rendlíku svařte ocet, vodu, cukr, sůl, koření a nakrájenou cibuli a sušenou papričkou. Tímto lákem pak zalijte smažené kousky kapra vloženého do sklenice.
Nechte ryby tři až pět dní uležet a podávejte s nakládanou zeleninou.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Kurt Müller - #
v tomto kuchařském umění jsem začátečník ,ale věřím ,že s těmito návody budu úspěšný .děkuji
Georgehradec - #
Přikláním se k menšímu obsahu octa. Zkusili, okusili a můžem doporučit. Kapr z Třeboně i po 14 dnech byl poživatelný, pikantní a tak recept ukládám a jsem připraven na příští vánoce. Mějte se báječně. George
Michael Krajník - #
Obávám se,že došlo k řádové chybě při zadávání ingrediencí pro přípravu láku, resp.množství octa na přípravu láku. 40 ml na 400ml vody stačí.
Petr - #
Lák popsaný v receptu je koncentrovanější a tedy kyselejší než je pro rozložení rybích kostí potřeba. Mohu vřele doporučit recept na lák, který používám mimo jiné také pro nakládání ryb na rybí salát či matjesy. Na 1 litr láku budete potřebovat 700ml vody, 300ml octa, 4 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 1 lžičku hořčičného semínka, 8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkového listy. Vše přiveďte k varu a nechte povařit 8-10 minut. Po zchladnutí lák zceďte a zalijte jím připravené ryby. Nechte odležet 7 dní.
D. Sovová - #
Na nás moc kyselé !
Vladka - #
Petra Stupku uznávám už roky, tedy dlouhé roky. Učila jsem se s ním např. vánoční cukroví podle receptur jeho maminky, které publikoval. Vyneslo mi to uznání v celé rodině. Je skromný, šikovný a opravdu umí. Je mi sympatický i tím, že se nikam necpe a z vaření sobě i druhým udělal radost. Díky!!!! Vladka
Marika - #
Recept pánů z Rožmberka nemá chybu!Teď jsme dojedli a byla to mňamka
Petr Tomek - #
Docela by mě potěšilo, kdyby byly podobné recepty i v běžných hospodách namísto všudypřítomných matjesů. Zvlášť v krčmách podél Vltavy a Labe by to bylo na místě.
Petr Tomek - #
Starý recept na naloženého kapra má taky Rettigová:
Nejdříve si připravíme zhruba stejné porce kapra, omyjeme je, osušíme, osolíme po obou stranách a necháme asi hodinu odležet v chladnu. Potom rybu znovu osušíme, potřeme ji olivovým olejem a rychle opečeme na roštu nebo na pánvi do červena. Opečenou rybu předáme do nádoby, ve které ji budeme marinovat a necháme ji vychladnout. Zatím si připravíme marinádu – v hrnci povaříme dobrý vinný ocet, sůl, stroužek česneku v celku, celý pepř, nové koření, oloupané cibulky šalotky, kousek dobře omyté citronové kůry zbavený bílého vnitřku, hřebíček, bobkový list a ještě horkou marinádu nalijeme na kapra. Jakmile vše vychladne, přidáme ještě posekané kyselé okurky, nádobu povážeme papírem a uložíme na dva dny do chladničky. Třetí den lze kapra servírovat – podáváme ho ozdobeného kolečkem citronu a pokapaného olivovým olejem.
Jen dodávám, že v některých verzích jsou taky kaprlata. Zkoušel jsem to s kaprem i s jinými rybami, ale kapr je na to asi nejlepší. Dobře v tom chutnají jen opravdu dost tučné ryby, asi by tak šel i tolstolobik.
OTTA HEMPL - #
Jsem vášnivým rybářem, ale nejen to, také kuchařem, ale to co tady předvádí tento pán je excelentní kuchařské umění. Všechny recepty hltám a samozřejmě v rámci svých možností také připravuji. Zvlášte pak kapr pánů z Rožumberka. To fakt nemá chybu. Děkuji za vše.Otta hempl
Komentáře