Na přípravu čtyř porcí je třeba 500 – 600 g kapřích filetů s kůží, 50 g slaniny, 60 g cibule, 20 g česneku, sůl, sladká paprika, drcený kmín, čerstvě mletý pepř, mletý zázvor, česnek, 1 vejce, lžíce škrobové moučky, olej na potření plechu.
Kapří filety nakrájejte na tenké proužky. Prokrájením totiž prořežete kostičky a ty pak v porcích už nebude potřeba vybírat. Velikost kousků rybího masa není příliš důležitá, neboť proužky důkladně promícháte se směsí z ostatních surovin.
Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak drobně nakrájenou slaninu můžete nejprve trochu osmahnout na pánvi, ale není to nutné, přidejte vejce, škrobovou moučku, prolisovaný česnek a koření. Vše promíchejte a pak spojte s kousky rybího masa. Je dobré nechat ochucené maso hodinku uležet. Pak za pomoci namočených rukou tvořte koule, které vkládejte na sádlem či olejem potřený plech, lehce je smáčkněte a pečte v předehřáté troubě. Péci můžete i na pánvičce.
Doba pečení je podle velikosti 7 – 10 minut při teplotě nad 200 stupňů. S chlebem a křenem, nebo s pórkovými bramborami a hořčicí si jistojistě pošmáknete.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Martina - #
tak dnes si z kapříka zkusím udělat tohle,vypadá to hodně dobře a chutnat to bude jistě taky výborně :-)
Komentáře