Vychutnejte si vánoční krémovou rybí polévku s hráškem dle receptu Petra Stupky.
500 g rybích odřezků a vnitřností, 150 g kořenové zeleniny, 60 g cibule, 50 g másla, 120 g vařených brambor, 120 g zeleného hrášku, muškátový květ, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, 2 vejce
Zvláštní jemná polévka vycházející z lidových tradic, které na sváteční stůl zařazovaly do některého z pokrmů hrách.
Rybí odřezky, vnitřnosti a cibuli uvařte v osolené vodě. Vývaru není třeba mnoho. Uvařené maso sceďte, oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.
Stejnoměrně nastrouhanou či pokrájenou kořenovou zeleninu a jemně krájenou cibuli krátce osmahněte a zaduste na másle, okořeňte muškátovým květem a zalijte vývarem z ryb. Případně trochu dosolte a vařte intenzivně asi patnáct minut, až zelenina změkne.
Pak přidejte část hrášku, vařené a jemně nastrouhané brambory, ty polévku v podstatě spolu se zeleninou zahustí. Vše krátce povařte a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu, obrané kousky rybího masa a posekanou petrželovou nať.
Jako speciální vložku do polévky připravte na pánvi z vajec, soli a hrášku omeletky. Které pak vložíte do již hotové polévky.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Vit Marada - #
Výborný recept. Vařím tuto polévku již přes 8 let. Zdravím kuchaře, který to tak krásně komentuje. Před rokem jsem ho potkal na chřestových slavnostech v Ivančičích a pořád mně byl nějak povědomý. Vždyť ho znám z toho receptu, který si každý rok pouštím.
Jindra Lebedová - #
Ač nemusím ryby, vynikající už jinou na štědrý den nedělám, chutná celé rodině. Doporučuji všem i těm co rybí polévky nejí. Začala jsem v 60 letech a už 5 let ji vařím.
jack - #
Zdravím…tak letos budeme polevku dělat již po sedmé…VYNIKAJÍCÍ…. a jako předkrm jsem si dnes vychutnal v TV… pořad o otci českého kapra( Josef Šusta)…smekám před Vámi…Petrův zdar a hezké vánoce…
ivka - #
Polievka je výborná so smotanou i bez, mala som len muškátový orech, vôbec to nevadilo. Tiež sme vynechali omeletku.
Skúšali sme aj polievku s knedličkami a zhodli sme sa, že táto polievka s hráškom je najlepšia…
vďaka za recept.
Ondřej - #
Výborné! Polévka se již stala naší Vánoční tradicí neboť ji vaříme již třetí rok a velmi nám chutná. Kombinace hrášku a rybí chuti je vynikající. Je jednoduchá, není moc co zkazit. Jen to na začátku nepřehnat s muškátovým květem, jeho větší množství je příčinou hořké chuti.
Lenka - #
Okamžitě potřebuji ulovit nějakýho toho kapříka je výborná …a pořád se mi na ní sbíhaj sliny :D
Michal - #
Recept jsem zkoušel na Štědrý den. Polévka se povedla hned napoprvé a byla senzační. A to mám s chutí rybí polévky špané zkušenosti. Jen místo hráškové omelaty, jsem polévku podával a osmaženým chlebem, nakrájeným na kostičky. Recept doporučuji zkusit. Přeji dobrou chuť.
Lenka HK - #
Polévku vařím letos již po třetí a je vynikající :)
Aja - #
Mám ji na plotně a taky už pěkně hřeje bříško…výborná.....já udělala místo omeletek klasické krutony a taky dobrota ;-)
Michal - #
Ještě jsem ji nevaříl (dnes jsem ji našel :D),
ale podle toho jak vypadá na videu a toho co říká Lenka bude asi dobrá a už se na ni těším :)
Lenka - #
Polévku už vařím, krásně voní a vypadá to, že si na ni zítra všichni pochutnají
Komentáře